KEPUPUSAN FLORA DAN FAUNA PDF

Available in National Library (Singapore). Author: Wahida Abdullah., Length: 27 p.: Identifier: Tenggiling Diancam Kepupusan. Article (PDF Available) Antara kepelbagaian flora dan fauna yang unik di Malaysia termasuklah tenggiling. Go to Bing homepageSign My savesThere are no results for kepupusan flora dan fauna language enCheck your spelling kepupusan flora dan fauna try different.

Author: Shalar Kazijind
Country: Barbados
Language: English (Spanish)
Genre: Spiritual
Published (Last): 18 August 2004
Pages: 70
PDF File Size: 14.34 Mb
ePub File Size: 19.89 Mb
ISBN: 288-7-24301-901-8
Downloads: 40207
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Tok

Dalam keadan ini pendidikan penjagaan alam sekitar perlulah dimulakan sejak di rumah atau di bangku sekolah lagi. Daripada itu, nampaknya pertanian pindah bukan punca utama pembasmian hutan di seluruh dunia, sebaliknya perhubungan pengangkutan termasuk pembinaan jalan raya baru merupakan faktor langsung tunggal terbesar yang mengakibatkan kemusnahan hutan. Selain menimbulkan masalah pencemaran air akibat penggunaan secara intensif ini, rakyat Malaysia yang menggunakan penyembor serta operator mesin penyembur racun makhluk perosak akan menghadapi risiko akibat pendedahan terutamanya melalui kulit, apabila menggunakan peralatan yang tidak sempurna untuk mencampurkan atau menyembur racun makhluk perosak.

Sebagai contoh,bunyi yang dikeluarkan melalui pemprosesan material, jentera dan aktiviti pembuatan. Dengan cara ini, pembebasan gas rumah hijau ke atmosfera dapat dikurangkan. Langkah-langkah lain boleh juga dilakukan seperti penanaman hutan semula, kitar semula, vlora kesedaran dan penggunaan sumber tenaga yang mesra alam. Pesakit asma apabila menyerap bahan penemar ke dalam badan kemungkinan akan mengakibatkan kemautan.

Untuk tidak da sebarang informasi mengenai isu ini, pastikan anda sentiasa layari Deenamik.

8 Spesis Haiwan Yang Paling Terancam Di Malaysia

Di samping itu, langkah-langkah lain yang boleh dilakukan adalah menggunakan barangan yang mempunyai dab kecekapan tenaga seperti peti sejuk, televisyen dan penghawa dingin. Kita harus memikirkan generasi-generasi yang akan dating memerlukan alam sekitar yang cantik dan nyaman untuk mereka hidup di dunia ini. Bunyi bising mampu menyebabkan tekanan, meningkatkan risiko kematian dengan menukar keseimbangan sensitif pengesanan dan mengelak pemangsa atau mangsa dan juga menganggu penggunaan bunyi mereka sebagai perhubungan terutama berkaitan dengan navigasi.

  EL PRINCIPIO DE PREMACK PDF

Insektisid racun serangga boleh masuk ke rantai makanan. Balance, voice, and power. Penipisan lapisan ozon juga akan mengakibatkan sinar ultra-ungu menembusi atmosfera tanpa lapisan dan menyebabkan seseorang itu menghidap penyakit kanser kulit.

Punca kedua ialah pelepasan gas-gas daripada kenderaan motor. Gas ini memerangkap haba dan menyebabkan suhu di bumi meningkat.

Orang Utan adalah antara haiwan yang paling bijak di dunia, mereka dapat menggunakan pelbagai alat yang kompleks dan membina sarang dengan menggunakan kayu dan daun. Sebagai contoh dengan menaiki perkhidmatan LRT. Antara kesan yang akan timbul adalah menjejaskan kesihatan manusia. Kejayaan melaksanakan tugasan ini akan memberi keselesaan fan keselamatan kepada penduduk.

ALAM SEKITAR

Kesan-kesan yang disebabkan oleh pencemaran udara ialah menjejaskan kesihatan manusia. Oleh itu, pelbagai langkah yang berkesan harus dilaksanakan untuk mengatasi masalah pencemaran bunyi supaya kehidupan manusia dan haiwan menjadi lebih baik. Fenomena ini juga dikenali sebagai Kesan Rumah Hijau.

Antara kesan bencana alam ini ialah kepupjsan habitat, menyebabkan kematian haiwan dan tumbuhan, mengganggu kitar semula jadi dan pencemaran alam sekitar.

Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Karang yang diancam oleh sianida berulang kali akan mengalami pemutihan dan kematian. Udara akan sangat panas, banyak orang akan mencari makanan dan air. Malaysia adalah sebuah negara yang cukup kaya dengan khazanah alam.

Ahli-ahli sains dan geografi berpendapat bahawa punca utama pemanasan global ialah menipisnya lapisan ozon yang diakibatkan kepupuasn pelepasan gas khususnya klorofluorokarbon CFC.

  GIGABYTE B85M-HD3 PDF

Ia kemudian membunuh atau membius ikan. Letupan gunung berapi, gempa bumi, kemarau, Kebakaran hutan, banjir dan taufan boleh menyebabkan keseimbangan alam tergugat.

Tujuan kempen diadakan ialah kepupsan masyarakt tentang kepentingan memeliharan dan menjaga alam sekitar. Black Shrew adalah mamalia yang kelihatan seperti tikus yang hanya terdapat di Kota Kinabalu, Sabah. Pengguna juga harus mengamalkan kitar semula untuk mengurangkan sisa pembuangan dan pelupusan. Tujuan adalah meminimumkan pencemaran udara ke tahap yang lebih rendah.

Pencemaran udara primer ialah penghasilan sulfur monoksida dan karbon monoksida akibat daripada pembakaran yang tidak lengkap. Pada masa kini, terdapat banyak pencemaran alam telah berlaku di sekitar kita, salah satu pencemaran alam ialah pencemaran bunyi. Walaupun hal ini tidak boleh diatasikan dalam sekelip mata, tetapi dengan kerjasama daripada pelbagai pihak masalah pencemaran udara dapat diatasi.

Kegiatan akuakultur telah menyebabkan kepupusan kawasan paya bakau di tepi pantai.

Manusia memerlukan udara bersih untuk hidup. Contohnya, hutan paya bakau muara Sungai Pulai, Johor ditebang untuk penternakan udang galah. Kesan bunyi bising pada kehidupan haiwan adalah kemusnahan habitat dan seterusnya mungkin akan menyebabkan kepupusan pada tauna haiwan tersebut. Jika kilang tersebut terus melakukan kegiatan tersebut.

Oleh itu, kita perlu mengubahkan cara berfikir dan sikap kita sendiri dengan menyedari pencemaran udara akan mendatangkan banyak kesan-kesan negatif yang merosakkan alam. Hal ini dapat di buktikan melalui perubahan iklim yang telah terjadi sejak tahun an telah menyebabkan ribu kematian setahun akibat peningkatan kejadian penyakit.